Skip to content

OVER

WILLIAM

CORTVRIENDT

Toen arts William Cortvriendt vertelde over zijn plannen om een boek te schrijven over kanker, waren we sceptisch. Een boek met als titel Kankervrij: schept dat geen valse verwachtingen en is dat niet al te pretentieus?  Tot William ging vertellen over hoe een gezonde cel zich ontwikkelt tot een kankercel, en de arts daarbij veel wetenschappelijk onderzoek aanhaalde. De gebundelde kennis uit Kankervrij is voor (ex)kankerpatiënten van grote waarde. En dat is een understatement.  

In het boek Kankervrij staat onder andere beschreven dat suiker een belangrijke voedingsbron is voor een kankercel. Dus als je de suiker helemaal schrapt uit je dieet, bestaat de kans dat de kankercel flink verzwakt.  Dit voorbeeld was aanleiding om kankervrij.nl te beginnen. Want suiker schrappen uit je dieet klinkt eenvoudig, maar is nog best ingewikkeld. Een tip is bijvoorbeeld om de dagen voor een chemokuur ketogeen te eten. In Kankervrij staat beschreven wat dat precies is en hoe je dat kunt doen. Er staan verschillende gerechten in, die je eenvoudig zelf kunt klaarmaken. Maar wat als het niet meteen lukt met je ketogene dieet en je toch een zak drop leegeet? Als patiënt is het dan fijn om een plek te hebben waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Voor tips, een schouderklopje en inspiratie. Dus begonnen we dit platform, aanvullend bij het boek. Realistisch maar strijdvaardig, wetenschappelijk onderbouwd maar in heldere taal. Met hulp bij voeding, hulp bij ontspanning, hulp bij beweging en hulp met supplementen. Het besloten forum is een veilige plek waar je ervaringen kunt delen en tips kunt uitwisselen en we hebben de belangrijkste onderzoeken uit het boek Kankervrij onder elkaar gezet met links naar de bron.  

Deze website heeft hetzelfde doel als William Cortvriendt beschrijft in zijn boek: Hoe kun je zelf – als je kanker hebt – je kwaliteit van leven en je overlevingskansen zo groot mogelijk maken, naast de behandeling van je oncoloog?

Team Kankervrij

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur. Hij is tevens auteur van diverse bestsellers over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte. In 2016 schokte hij de medische wereld door in de zes miljoen keer bekeken televisieserie Hoe word ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem geadviseerde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn. De deelnemers van de televisieserie – die allen leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse chronische welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten – herstelden binnen vijf maanden en voelden zich weer gezond. De veranderingen in leefstijl zorgden er bovendien voor dat de participanten in hoog tempo overgewicht verloren. In Kankervrij wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven. William is getrouwd en heeft drie volwassen kinderen. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, Spanje en Malta.